03 februari 2012

Dikke jassen, sjalen en wanten

November, december en begin januari gingen voorbij, zonder dat het echt koud was. Af en toe viel wat sneeuw en werd de thermometer licht onderuitgehaald.
Bijna onmerkbaar sloop de winter in de voorbije twee à drie weken naderbij. Er viel een decimeter sneeuw, en de temperatuur bleef meer en meer onder het vriespunt. Een enorm sterk hogedrukgebied houdt de bewolking op afstand en de nog aanwezige 'warmte' (of wat daar voor moet doorgaan) verdwijnt in het heelal.
Sinds enige dagen heeft de vorst ons land in een ijzige greep. Op Eriksberg is het 's nachts minder dan min twintig en overdag ongeveer min tien. In Noord Zweden wordt daar een flinke schep bovenop gedaan, met temperaturen van minder dan min veertig graden!
Onze twee kachels draaien de nodige overuren, maar het lukt allemaal prima. Voorlopig hebben we genoeg pellets (houtkorrels) op voorrraad. De waterleidingen zijn voorzien van warmtekabels zodat het zaakje niet bevriest. De winterkleding hangt binnen handbereik en de dikke schoenen staan, alsof het Sinterklaas is, gereed bij de kachel.
Het is winter zoals winter moet zijn!