22 juni 2007

Midsommarafton

Vandaag is het groot feest in Zweden: het is midsommarafton !
Een eeuwenoude traditie waarbij het hoogtepunt van de zonnestand en het begin van de zomer wordt gevierd. Zowat heel het land heeft een vrije dag en doet mee aan de feestelijkheden. Vroeg in de ochtend begint men met het aankleden van de majstång. Daarna wordt met vereende krachten de boom recht gezet en danst men rondjes er om heen op de tonen van vrolijke volksmuziek. Vooral in onze plaats Malmköping houdt men deze dag met de bijbehorende cultuur hoog in ere! Erg leuk zijn de (veelal jonge) meisjes met een bloemenkrans in de haren, met onder andere margrieten, fluitekruid, weideklokjes en rolklaver.
's Avonds zit men aan aan een traditionele midsommarafton-maaltijd, bestaande uit nieuwe aardappelen gebakken met lente-uitjes, verschillende soorten sill (haring) en als toetje romig ijs met verse, geurende aardbeien en een flinke dot slagroom. Smullen!!!
Daarna een flink glas sprit, ehhhh behoorlijk wat drank dus...! Als vanzelf komen de beentjes los voor een verdere dans.
We willen niet echt opscheppen of zo, maar op deze avond eten wij de sappigste en meest verse aardbeien en lenteuien uit eigen tuin. Zo lekker, zo lekker, héééééérlijk. 't Is maar dat je het weet.
Voor de historici onder onze lezers: de majstång ofwel meiboom heeft niets te maken met de maand maj (mei) maar eerder met het stokoude Zweedse woord maja, wat wil zeggen: van bladeren en bloemen voorzien. Meer dan 100 jaar geleden was 22 juni zelfs een kerkelijke feestdag, de feestdag van de heilige Johannes.