20 augustus 2007

Faluröd

Zááááálig, al ontbijtend, klussend, dinerend en wijndrinkend samen vakantie vieren op Eriksberg. Inderdaad, momenteel genieten we van onze zomervakantie. Niet al te lang, ongeveer 2 weken, maar toch...! Geen moeten, geen vroeg op.
De schuur-in-aanbouw gaat nu met kangeroesprongen vooruit: vorige week stond er alleen een raamwerk en vandaag zijn we zo goed als gereed met de wanden en zit de eerste laag faluröd erop. Faluröd is de typische roestrode/bruine kleur die je op vrijwel alle huizen door heel Zweden tegenkomt. De bijzonder milieuvriendelijke verf is een mengsel van kopererst, lijnzaadolie en water. Ingrid strijkt en sopt het nog blanke hout dat het een lieve lust is. Geloof ons, dat lijkt makkelijker dan het is want het is aanpoten met de kwast.

Cas hanteert vlijtig de zaagmachine, hamer, schaaf, waterpas en brengt het ene na het andere paneel aan. Voor de pietjepreciezen onder onze lezers: ja, je hebt het goed gezien, de onderkant van de planken is vochtig. Doch dit keer niet van water maar van een ander natuurlijk product, namelijk lijnzaadolie. Dat is een eenvoudige doch slimme truc voor het eeuwenlang (sja...) beschermen van het hout tegen opspattend hemelwater.
Klopklopklop, mieeeääääääw, klinkt het door het bos. Niet zo goed voor de bosstilte maar het is slechts voor even. En het wordt ó zó mooi!
Komt allen kijken naar het ECHTE 'Eigen huis en tuin'....., alhier zonder commercials!