02 mei 2009

Hoofdstadbezoek

Uitstapjes naar Stockholm doen we het liefst met de trein, gerieflijk onderuit ben je binnen 'n uur in het centrum van de stad. Doch deze keer nemen we de auto. Niet alleen is dat met 5 personen een stuk goedkoper, maar bovenal wordt aan het spoor gewerkt en zijn bussen ingezet.
Nadat we de auto onderdak hebben verschaft in een ondergrondse parkeergarage duiken we in het hoofdstadgedruis. Eerst naar de oude binnenstad. Het is zaterdag en het is nóg drukker dan anders. Zigzaggend banen we ons een weg door de mensenmenigte en zijn juist op tijd voor het wisselen van de wacht bij het koninklijk paleis. Leuke mannetjes in die hokjes, aldus Solange, maar op de foto met een van hen durft ze niet.
Na een versterking van 5 inwendige mensen lopen we door de oude straatjes. Her en der lopen we een winkeltje binnen, want als je in Zweden bent moet je een eland-aandenken kopen nietwaar? Uiteindelijk belanden we weer in de 'gewone' stad en zien opeens een stel onverlaten het verboden 'balletjeballetje' spelen, en proberen op die manier niets vermoedende toeristen geld uit de zak te trommelen. Doch, schijnbaar ruiken ze onraad en wèg zijn ze.
Solange heeft ondertussen de modewinkels ontdekt, samen met de creditcard van ma en pa. Met een dikke greins èn een complete outfit rijker komt ze de winkel uitgelopen. "Nu nog een paar bijpassende schoenen...", zegt ze. Wat jammer nou, Ard en Marleen blijken zojuist oordopjes te hebben ingedaan.