19 juni 2009

Traditie in volle glorie hersteld

Midsommar is een eeuwenoude traditie en hèt grote zomerfeest in Zweden. Veertig jaar lang heeft Stålboga geen eigen midsommarviering gehad en moesten de inwoners elders hun feest zoeken. Genoeg reden voor de buurtraad om het feest dit jaar prominent op de eigen Stålboga-kalender te plaatsen. Overal werd reclame gemaakt: via de website, het gemeentelijk infobulletin, via de mail en een groot bord langs de weg.
Vandaag is de grote dag. De majstång (zo heet dat) is reeds ter plaatse. Uit het bos worden jonge, frisgroene berkenbomen gehaald. Uit de weilanden en langs de wegkanten worden massa's kleurrijke bloemen geplukt. Het bekleden van de paal kan beginnen! Jong en oud helpen mee en het wordt mooi, fantastisch mooi.En daar is het grote moment: na een korte toespraak door de voorzitter gaat de majstång onder oorverdovend applaus en gejuich omhoog. Menigeen krijgt een brok in de keel: eindelijk weer een eigen midsommar in Stålboga.
De muziek wordt aangezet en de midsommardans kan beginnen. Jong, oud, dik, dun, zomergast of vaste inwoner, binnen- of buitenlander: iedereen doet mee. Het is geweldig, nee GEWELDIG om mee te maken.Er werd gerekend op 30 deelnemers maar het uiteindelijke aantal overtreft werkelijk alle stoutste verwachtingen: ruim 70 bezoekers van dichtbij en veraf doen mee. Een weergaloos succes. Meer foto's zijn te zien op de Stålboga website.