28 december 2010

De kou verklaard

Al sinds 22 november beleven we een ongekende kou en voorlopig komt er geen einde aan. Zelfs voor de doorgewinterde Zweden (sorry voor de woordspeling) is deze winter er eentje die nooit eerder is opgetekend in 's lands meteorologische registers. De wetenschapslui zochten naarstig naar de oorzaak van dit weerfenomeen en kwamen tot de conclusie dat het allemaal de schuld is van de NAO, ofwel Noord Atlantische Oscillatie.
Het zit zo: in warme winters hebben we te maken met een positieve NAO. Kenmerk is een sterk lagedrukgebied in de buurt van IJsland en een sterk hogedrukgebied voor de Afrikaanse westkust. Daartussenin blaast een krachtige westenwind warme lucht naar onze streken.
De voorbije en deze winter hebben we te maken met een negatieve NAO, met zowel een zwak lage- als hogedrukgebied. In combinatie met lagere temperaturen in de Caribische zee alsook een ander windpatroon zorgt dit voor aanvoer van koude, zelfs ijzige winden vanaf de Noordpool.
Zie verder het onderstaande plaatje en een engelstalig artikel op Wikipedia. Hoe het ook zij, volgens de eerder genoemde wetenschappers hebben we jarenlang met een positieve NAO te maken gehad. Volgens hen is het aannemelijk dat we de komende jaren een negatieve NAO kunnen verwachten. Da's beslist geen goed nieuws voor alle koukleumen. Maar alle skiërs, schaatsers, sleetjerijders en houthakkers kunnen zich alvast in de (warme) handen wrijven!