03 januari 2012

Doorbraak

We zijn zeer nieuwsgierig naar de constructie van het oude huis. Het is belangrijk om te weten hoe die eruit ziet, want dat heeft ogenblikkelijk consequenties voor de doorgang naar de nieuwbouw.
We beginnen met een zaagselcontrole, want in vroeger tijden werd dit spul als isolatiemateriaal gebruikt. Een gat wordt geboord maar van zaagsel nauwelijks een spoor. Gelukkig maar, geen ongewenste stofwolken!!
Daarna zijn de planken van de voormalige buitenwand snel verwijderd. Maar de binnenwand is andere koek. Het hout is hard, ongelooflijk hard. Maar de grootste verrassing is de dikte van de planken: ruim 5 centimeter! Eens temeer valt te constateren dat ze vroeger heel goed wisten hoe men huizen moest bouwen. Vaak beter dan vandaag! De cirkelzaag jammert en klaagt, en heeft met de grootste moeite er doorheen te komen. Maar uiteindelijk wint de machine de strijd en kunnen twee ruimtweeduimsdikke planken worden weggehaald.Tot onze vreugde zien we dat men in 1927, toen dit gedeelte werd getimmerd, al heeft voorzien dat er ooit zou worden uitgebouwd. De definitieve doorbraak kan vrij probleemloos worden gerealiseerd.