06 april 2007

Fabeltjeskrant

Lezend in de Fabeltjeskrant kom je allerlei opmerkelijke artikelen tegen. We lezen ze met een glimlach of zelfs een brede grijns, wetende dat het gros van de verhalen niet waar is. Hier enige voorbeelden:
Alcohol in Zweden kost een vermogen
Een fabel uit de jaren tachtig en daarvoor. Sinds 1995 is Zweden lid van de EU en heeft het alcoholbeleid (de prijzen dus) moeten aanpassen. Een fles uitstekende rode wijn, bijvoorbeeld, kost ons ongeveer 5 euro.
Boodschappen doen in Zweden is heel duur
Hahaha, erg leuk! Waarschijnlijk heeft de bedenker van dit verhaal de prijzen vergeleken met die in het jaar 1756. Nee, de prijzen in de supermarkten zijn vergelijkbaar met elders in Europa, niks mis mee, ondanks de 12% BTW op eerste levensbehoeften.
Buiten de deur eten in Zweden kun je niet betalen
Whoehahahaha, we komen niet meer bij van de lol!! Tussen 1100u en 1500u kun je overal terecht voor een gevarieerd menu van de dag, heel vaak met verschillende keuzemogelijkheden of een lopend buffet. De prijs? Tussen de 5 en 8 euro......, inclusief een frisdrankje of zoiets.
In Zweden betaal je je blauw aan belastingen
Hahaha, het blíjft grappig. De inkomstenbelasting bij een gemiddeld salaris is ongeveer 32% maar dat is INCLUSIEF sociale lasten en andere verplichtingen. De OZB-belasting kost nu nog jaarlijks 1% van de taxatiewaarde (overheid taxeert), maar verdwijnt deels per 1 januari 2008. Wij betalen ongeveer 250 euro. Wegenbelasting voor onze auto's is ongeveer 220 euro per jaar. Afval ophalen kost ongeveer 80 euro per jaar. En voorts: géén hondenbelasting, géén BPM en vooral géén oppervlakte-wateren-verontreinigings-of-andere-onzin-belasting en/of heffing.
Benzine moet je tanken in Duitsland
Nog een heerlijk verhaal: de huidige prijs is ongeveer 1,25 euro. Overigens is diesel wèl duurder in Zweden en is nagenoeg gelijk aan de benzineprijs. Autogas kent men in Zweden niet.

Dusss Meneer De Uil, kunt u eens met uw redactie praten???!