16 september 2007

Een sterk oud staaltje

In de bossen rondom ons huis is genoeg hout te vinden. Afgelopen jaar kregen we van de boseigenaar een flinke aanvulling op onze voorraad in de vorm van stevige berkenstammen. Ingrid heeft de nobele taak op zich genomen de houtblokken te splijten. Om te voorkomen dat haar spierballen buitenproportionele vormen aannemen zijn we in het bezit van een splijtmachine die met een simpele druk op de knop het hout doormidden klieft.
Doch het zagen van de stammen is andere koek. In het voorbije weekend waren we in Småland en kochten een tweedehands zaagmachine. Een regelrecht joekel van ruim 500kg waar je U tegen zegt! Met bloed, zweet en tranen weten Cas, vriend Inge en voormalig eigenaar Johan het apparaat op de aanhanger te krijgen.
Vandaag de loodzware opgave de machine van de aanhanger te tillen en op zijn plek te krijgen. Onder het motto 'een goede buur heeft altijd wel een sterke tractor' biedt buurman Totte spontaan zijn hulp aan. De ruim 40 jaar(!) oude Volvo BM heeft geen enkele moeite met de zaagmachine en binnen 5 minuten is de klus geklaard. "Doe maar een kusje voor de moeite," zegt Totte tegen Ingrid, en voor hij er erg in heeft krijgt hij waar voor zijn geld...