25 maart 2008

Een grote schaduw

Ongeveer 300 meter hiervandaan ligt een klein meertje, Nykvarn dammen. Het is niet een echt meer omdat het water een redelijke stroming heeft. 's Winters kan je dan ook beter even wachten alvorens het ijs te betreden.
De afgelopen nachten was het behoorlijk koud (tot -15 graden!) maar overdag ging de temperatuur ruim boven nul. De ijslaag op Nykvarn dammen is dus zeer verrraderlijk. Begin deze week gebeurde het onvermijdelijke: een onfortuinlijke ree waagde zich op het ijs, zakte erdoorheen en zat muurvast. Uiteindelijk stierf het dier een jammerlijke dood.
Vandaag loopt Ingrid een 'rondje Stålbåga'. Plotseling vliegt een grote schaduw voorbij en als Ingrid omhoog kijkt kan ze d'r ogen nauwelijks geloven. Daar vliegt een joekel van een vogel. Er zijn er zelfs twee, en ze hebben het voorzien op het reeënkadaver dat in het ijs zit. Nee, dit is absoluut geen gewone roofvogel, dit is iets heel bijzonders, dit zijn visarenden. Normaal zie je ze alleen langs de kust maar voor de gelegenheid zijn ze in onze buurt. Immers, je kunt niet elke dag genieten van een smakelijk reeënbiefje...