28 juli 2008

Gärdsgård

Al vroeg in de ochtend arriveren ze op Eriksberg. Dat is maar goed ook want de zon staat al hoog en warm aan de hemel en het belooft opnieuw een tropische dag te worden. Voormalig zeebonk Kjell en kleindochter My komen voor het plaatsen van een gärdsgård. Een gärdsgård is een met de hand gemaakte erfafscheiding geheel volgens een eeuwenoude traditie. Vandaar dat we een kleine cursus in elkaar hebben gestoken, ter allemans lering ende vermaeck...
    Cursus gärdsgård voor NL-ers:
  • vanwege de duurzaamheid moeten de stokken en palen van een goede kwaliteit dennenhout zijn. Bovendien moeten de oorspronkelijke bomen langzaam zijn gegroeid (te zien aan de dicht op elkaar zittende jaarringen)
  • de staande stokken steken een eind boven het hek uit. Mocht 'n stok ooit wegrotten in de grond, kun je deze naar beneden duwen. Aldus blijft de stabiliteit gewaarborgd
  • de bindingen worden gemaakt van met de hand gespleten dennentwijgen
  • wilde je in vroeger tijden je koeien makkelijk thuis krijgen, dan moest je ervoor zorgen dat de liggende palen 'bergop' naar je huis of boerderij wezen (nee, geen grap!)
  • hek in de omheining? Prima, maar dan zonder schroeven of spijkers, kortom ouderwets handwerk
Met een ijzeren staaf wordt een gat in de bodem geslagen en dan kande eerste stok erin. En dan nummer twee, drie, vijftig, honderddrie, tweehonderdachttien. Het zweet gutst langs Kjells voorhoofd, maar hij laat zich niet kennen en neemt opnieuw een slok water. Even pauze met koffie en Ingrids zelfgemaakte bessentaart en dan weer verder. Daarna is het de beurt aan de liggende palen en met een geroutineerde handigheid worden deze gebonden tussen de staande stokken.
Acht uren, evenveel liters water, frisdrank, koppen koffie en ontelbare zweetdruppels later staat onze gärdsgård op zijn plek. Het is werkelijk een fan-tas-tisch plaatje geworden, prachtig gewoon, en de waarde van ons eigendom is met sprongen omhoog gegaan! We zijn dik en dik tevreden en stoppen een dikke pluim achter de oren van Kjell en My! Mocht je ook een gärdsgård willen, we kunnen Kjell van harte aanbevelen; gegevens via ons verkrijgbaar.