07 februari 2009

Vliegende spaanders

De boogzaag en het bijl moeten hun meerdere erkennen. Deze stam is tè dik voor het ouderwetse handwerk. Tijd voor het zwaardere gereedschap, want die krommige boom met zijn uitbundige schimmelgroei heeft zijn langste tijd gehad.
Onze kettingzaag wordt getrakteerd op een stevige slok benzine en motorolie. Nu nog de oorbescherming op, een paar flinke rukken aan het startlint en dan "wraaaaaaaawwwww"!!!
Veiligheid vóór alles, aldus Cas. Dat houdt in dat je de machine goed vasthoudt, dat je stevig staat, de juiste valrichting in de gaten houdt. Bovenal dat je zorgt voor 'n eventuele vluchtweg, voor 't geval dát.
"Wraaaaaaaawwwww", davert het opnieuw door het bos. De spaanders vliegen alle kanten uit, hier is geen hout tegen bestand. 'n Paar minuutjes later komt beweging in de boom. Een klein duwtje is genoeg en -van onderen....- daar gaattiedan.
Zo, nu de takken d´raf, de dikste bewaren we voor de open haard. Helaas wordt het alras donker en als dan ook nog de ketting van de zaag loopt, is het over en uit voor vandaag. Morgen is opnieuw een dag.