23 januari 2010

Vermageren van kilowatjes

Stroombesparing is goed voor het milieu èn voor de portemonnee. Vervelend genoeg gaan er bij ons de nodige kilowatjes doorheen, met als belangrijkste oorzaak de verwarming van ons huis, die de stroommeter af en toe op hol doet slaan. We zoeken continu naar energiebesparende oplossingen en overwegen voor de aanstaande nieuwbouw een ander soort verwarming, die met houtkorrels (pellets) wordt gestookt. Die pellets zijn een stuk goedkoper dan elektriciteit en een stuk milieuvriendelijker.
Ook onze verlichting houden we steeds tegen het licht (leuke woordspeling) dus de gloeilampen werden al jaren geleden vervangen door spaarlampen. De techniek staat (gelukkig) niet stil, want intussen is de nieuwste generatie verlichting op de markt: de highpower LED-lamp. Ze zien uit als 't gewone peertje maar geven licht vanuit tientallen LED's. Ze worden niet warm en het verbruik per lamp is maximaal 2 watt!
Op het hok bij de weg monteert Cas een nieuwe lichtcel die de verlichting op het tuinpad en de parkeerplek inschakelt. Bij het poortje wordt een nieuw armatuur aangebracht, zodat we beter de ingang kunnen vinden. Nieuwe LED-lampen d'rin en schijnen maar!