17 oktober 2006

Oranje stokken

Rond deze tijd worden oranje stokken langs de weg geplaatst. Dat lijkt wellicht een beetje vroeg maar beter te vroeg dan te laat. De winter komt eraan en vanaf deze maand kunnen we sneeuw verwachten. De oranje paaltjes markeren de wegkant zodat je, als er sneeuw ligt, niet onverhoopt in de greppel belandt.
Zo ver is het nog lang niet want ook hier zijn zowel de dag- als de nachttemperaturen behoorlijk boven het vriespunt (scheelt ook in de energierekening!). De bomen zijn nu in een vlammend herfstkleed, met felle gele en rode tinten. Prachtig om te zien. Mijn dagelijkse autorit naar kantoor wàs al aangenaam (nauwelijks een tegenligger) maar is nu nòg plezieriger!

Een aantal mensen heeft ons gevraagd een foto van onze hondjes Àhkkà en Matsi op de site te plaatsen.
Klik op de foto voor een vergroting! En voor de lezer die zich afvraagt hoe we aan de namen van onze twee meiden komen, hier een korte uitleg: Àhkkà is de gans waarop en waarmee Nils Holgersson zijn reis door Zweden maakte. Tevens is Àhkkà het Lapse woord voor vrouw. Matsi is de naam van een wolf uit een bekroonde tv-documentaire en is het indiaanse woord voor vredebrenger.

De twee deugnieten zijn dagelijks op speurtocht in de bossen achter ons huis. Nee, ver kunnen ze niet komen want verderop stroomt een redelijke beek.
Àhkkà en Matsi zijn van het ras Västgötaspets (spreek uit als: West Juitta Spets), in Nederland ook wel Zweedse Vallhund genoemd. Van origine is de Västgötaspets een drijfhond (valla=drijven) en werd voornamelijk gebruikt voor het hoeden van koeien en schapen. Alweer wat geleerd!