30 oktober 2006

Timber !

Holmen Skog is de eigenaar van de bossen die ons huis omgeven. Dit bedrijf doet in bosbouw en is eigenaar van ongeveer 4 miljoen hectare bos in zuid en midden Zweden. Bosbouw betekent niet alleen het kappen en planten van bomen maar ook een biologisch verantwoord beheer van bossen.
Bij het kappen van een areaal laat men her en der een boom staan zodat het niet een grote, kale vlakte wordt. Ook oude of dode bomen blijven op hun plek: je moest eens weten wat daar allemaal voor leven in zit, praat maar eens met een specht!
Enfin, erg mooi allemaal maar in de winter wordt de schaduw van een boom langer en langer. Reeds in de zomer ontdekten we dat we van november tot januari nauwelijks een streep zon zouden zien.
Gelukkig is Holmen Skog een zeer bereidwillige en behulpzame gesprekspartner en vandaag is ‘ie er dan: Timberjack! Alsof het een veertje is, pakt de machine een boom bij de onderkant van de stam, zaag erdoorheen, rits-rats-tsjak de takken eraf en nog een 20 seconden later is de boom gereed voor transport naar de houtzagerij en/of pulpfabriek.

Twee uur lang doet de machine zijn best en uiteindelijk zijn zowel de klus als de hemel geklaard, de foto’s van fotograaf Ingrid spreken voor zich.