07 november 2006

Alweer november

Inmiddels zijn we een half jaar weg uit Nederland en voor ons beiden is het de eerste keer dat we in de novembermaand in Zweden zijn. Afgelopen week kregen we de eerste winterse neerslag van dit seizoen en hadden we een dun maar gezellig laagje sneeuw, zo'n 3 cm. Snel maakten we een afspraak voor het omwisselen van de banden op onze auto's en vanaf nu rijden we op winterbanden-met-spikes. Een stuk veiliger doch we weten uit ervaring van anderen dat je, ondanks de betere grip, moet uitkijken bij gladheid. Kortom, aangepast en voorzichtig rijden is het devies.
Eergisteren regende het en is alle sneeuw alweer verdwenen en zijn de temperaturen ook in de nacht ruim boven het vriespunt. Maar dat belet ons niet in de weekenden de open haard aan te maken, glaasje rode wijn erbij en dan lekker knus op de bank bij een knapperend vuurtje.
De Scandinavische winternachten zijn lang. Hoe donker het hier is??! Wel, in deze tijd zien we het eerste daglicht ongeveer half zeven in de ochtend. Omstreeks 1500u begint het alweer te schemeren en rond 1600u is het vrijwel donker. Bedenk dat het nu pas november is...., kortom in december zal het helemaal kort dag zijn!
Nee hoor, vinden we helemaal niet erg. Integendeel, wij vinden het juist errug mysig (zie link naar woordenboek voor uitleg).