23 oktober 2006

Water, water, water

Liefst 8 (!) weken waren we zonder stromend water. Geen kraan in de keuken, geen douche en daarnaast behelpen met de was. Gelukkig hebben we in de tuin een ouderwetse waterpomp zodat we in ieder geval onze jerrycans konden vullen.
Maar vrijdag jl. was het dan zover en konden we voor het eerst de kranen opendraaien. Nog dezelfde avond zoemde de wasautomaat en kon de waskorf worden verlost van de vele, vele ballast...! Het grootste feest was gisterochtend: een eigen, heerlijke, behaaglijke en warme douche!! Wat kan een mens genieten!!
Ons water bevat veel ijzer alsook agressief koolzuur. Dat proef je niet alleen maar je ziet het ook. Geen pretje dus! Een filterinstallatie reinigt het water. Op de foto's zie je het vullen van het filter met onder andere dolomiet, een soort kalk. Het kostte een lieve duit maar je krijgt er ook iets voor terug: helder water dus. O ja, het water komt uit een geboorde put die ongeveer 21 meter diep is. De pomp hangt op ongeveer 18 meter diepte. Om te voorkomen dat het geheel in de winter niet bevriest zijn in de aan- en afvoerslangen warmtekabels aangebracht die het geheel op een temperatuur boven het vriespunt houden.
Op de foto links zie je de complete installatie. Het zinken vat is een zogenaamde hydrofoor die voor de juiste waterdruk zorgt, de blauwe fles is het filter en rechts ervan zie je nog een kleiner filter dat koolstof bevat. De zwarte warmte-kabels moeten nog worden aangesloten door de elektriciën. Gelukkig hebben we nog steeds geen vorst.......!