14 juli 2007

Zon, kastelen en gebak

De zon staat hoog aan de hemel en zorgt voor een zalige warmte. De verleidelijke uitnodiging tot een uitstapje naar onder andere het slot Taxinge doet Ingrid heel even twijfelen maar de zon lokt en lonkt: de dagplanning voor vandaag is een luierend dagje "zonnebed/zonnebad". Soezen en lummelen met Àhkkà (foto) en Matsi.

Onze gasten Jan, Marijke en hun gister gearriveerde dochter Marlou benoemen Cas tot gids-van-de-dag en alras gaat het richting Mariefred. Eerst naar Gripsholmen. Daar waren wij al eerder in mei maar nu is het slot ook van de binnenkant te bezichtigen. Wat we zien overtreft onze stoutste verwachtingen: eindeloos dolen door kamers, gangen, trappen, zalen en wat dies meer zij. Bovenal een zeer goed onderhouden interieur met een fabuleuze en unieke reeks schilderijen. De absolute klapper is het in een van de torentjes gelegen theater, geheel compleet met orkestbak en antieke decors met de oorspronkelijke requisieten.
Ten zeerste aanbevelenswaardig, dat Gripsholmen! Kom je met je familie, koop dan een familiekaartje, dat scheelt in de prijs.

Na een korte tussenstop in het knusse Mariefred gaat de rit naar Taxinge. Net als Gripsholmen ligt dit fraaie landhuis op de oevers van het Mälaren. Maar Taxinge heeft iets speciaals, iets extra speciaals: veel gebak! Zéér véél mjammie-mjammie-super gebak! Niemand kan zich herinneren ooit zoveel lekkers bij elkaar te hebben gezien. Een keuze maken is ’n vrijwel onbegonnen inspanning. Onze ogen willen alles. Dit is bijna te mooi om waar te zijn. Dit is hmmmmmmmmmm, zó lekker! Toch weten we een keuze te maken en nemen we plaats in de gezellig ingerichte tuin met een weergaloos uitzicht over het Mälaren. Koffie drinken op stand!!