16 november 2007

75 novembers

Ma, schoonma en eega Martha wordt vandaag 75 jaar! Feest! Hoeoerraahhh! Felicitaties, kusjes, cadeautjes maar bovenal een dag vol verrassingen! In de keuken moeten we behoedzaam laveren tussen alle slingers voor de jarige. Om 1200u stappen we in de auto en rijden in noordelijke richting. "Gaan we soms naar het taartjeskasteel?", vraagt de feesteling, maar we verklappen niks. De route gaat voorbij Strängnäs, Mariefred en dan zijn we er: Taxinge Slott. Dit weekend is hier de jaarlijkse Kerstmarkt, een ware lust voor iemand die van binnenhuis-inrichting houdt, zoals onder andere onze "Martha de Bouvrie". Ook pa Jan kijkt zijn ogen uit: "Kijk, dit is nu eens een originele en leuke markt!"
Vanzelfsprekend schuiven we aan aan het gebakbuffet. Daarna gaat de tocht voorts langs alle stalletjes en kraampjes. Her en der wordt het geheel aangevuld met een verwarmend openlucht vuurtje. "Ik vind het fan-tas-tisch!", aldus een kersverse 75-jarige.
Na een korte verfrissing op Eriksberg rijden we naar Eskilstuna, naar de 2e verrassing: een diner bij kaarslicht in het sfeervolle net-geen-Michelin restaurant Jernbergska. De smaakpapillen worden uitvoerig bediend en gestreeld. Gegratineerde chèvre, artisjok met parmesaanse kaas, heilbot, meringue-gebakken punch, enzovoort, enzovoort.
De jarige glundert: "Wie had ooit durven dromen dat ik deze verjaardag in Zweden zou vieren?" Daar moeten we op toosten. Skål!