22 januari 2007

De vorst regeert !

Niks raar weer, niks klimaatverandering, niks El Niño! Gewoon een probleempje met de GPS en zodoende kon Koning Winter de weg niet goed vinden. Maar daar is ’ie dus, met alles d’rop en d’ran.
Van de week kregen we al een leuke laag van zo’n 10 centimeter maar afgelopen weekend was het helemaal raak met liefst 50 cm verse sneeuw. Ja, je leest het goed: v i j f t i g centimer! Lang geleden dat we zoveel wittigheid mochten aanschouwen. Alles is verhuld onder een magnifieke winterdeken: bomen en struiken, huizen en schuren, auto’s en fietsen, straten en wegen, ons oprijlaantje en de parkeerplek. Dè dagtaak voor vandaag is: skotta ofwel sneeuwruimen. Muts op, handschoenen aan, warme jas en dan naar buiten, aan de slag. Vele kubieke meters sneeuw moeten aan de kant. Vegen-schuiven-scheppen, ”…die jas is wel errug warm…”, vegen-schuiven-scheppen, ”…effe koffie drinken…”, vegen-schuiven-scheppen, ”…o jee, de auto’s liggen ook vol. Opnieuw beginnen…”, vegen-schuiven-etcetera.
Ondertussen komt buurvrouw Kerstin voorbij en praten we gezellig over van alles en nog wat. Àhkkà en Matsi stuiven en dartelen met de buurhonden Faxe en Betty door de sneeuw. De twee meiden van ons komen amper boven het witte goedje uit maar hebben enorme pret.
Na een half uurtje gaat vrouw buur weer verder op haar wandeling en wordt het weer stil. De sneeuw dempt alle geluid en het enige dat je nog hoort zijn de piepende geluidjes van een zwerm geelgorzen.
Vele uren en zweetdruppels later hebben we weer een oprijlaan en een parkeerplek achter de schuur. Onze auto’s kunnen weer normaal parkeren en bij het stopcontact. Stopcontact??! Ja, ons wagenpark (Honda HR-V en Volvo 745) is voorzien van motorverwarming, onontbeerlijk in deze contreien. Wanneer je op een diepvriesochtend instapt, is het behaaglijk warm, is de motor op temperatuur en zijn de ruiten ontdooid. Een prachtige uitvinding waar we zeer blij mee zijn. Intussen weten we dat het de komende tijd zeer streng zal vriezen, maar dat vinden we helemaal niet erg want onze voitures zijn ruim op kamertemperatuur.
Het is nu 14 graden onder nul.