16 januari 2007

Gudrun en Per, een onstuimig stel

Gudrun is de naam van een extreem hevige orkaan die in januari 2005 over Zweden trok, schade 15 miljard kronen! Hele bosarealen werden verwoest, bomen knapten af alsof het lucifers waren en het aantal weggeblazen daken was niet te tellen.
We zijn exact twee jaar later en nu probeert de storm Per het record van Gudrun te evenaren. Een zeer zware, beukende wind raast door en over het zuidelijke deel van het land. Wederom moeten veel bomen het ontgelden en vallen over wegen en elektriciteitskabels. Het gevolg is zes doden, ruim 280.000 gezinnen zonder stroom en een schadenota van 2 miljard kronen. Experts beweren dat dit lagere prijskaartje deels aan Gudrun ’te danken’ is, omdat de natuur nog steeds niet hersteld is van toen.
Ook wij ontkomen niet aan de storm: het is zondagavond 1900u en hebben net de televisie aangezet als de stroom uitvalt. Gelukkig branden een aantal kaarsen (altijd gezellig!) en is het niet meteen koolzwart. Het is tijd voor nog meer, nu noodzakelijke, gezelligheid en creëren een mooie, gloeiende fik in de open haard. Omdat Cas morgen moet werken stelt Ingrid zichzelf beschikbaar als nachtwacht zodat de huiselijke warmte behouden blijft.
Om drie uur ‘s nachts, kortom acht uur later, is de stroom weer terug. Dat lijkt lang maar dat is het niet want elders wachten mensen nog steeds op elektriciteit. Sommigen moeten meer dan een week wachten…
Wanneer Cas op maandag-ochtend naar kantoor rijdt, wordt zijn stuurmanskunst op de proef gesteld door een aantal omgewaaide bomen die dwars over de weg liggen. Rijdend op het randje van een greppel komt hij nèt langs de boomtoppen. ’Onze’ immer verlaten weg haalt voor één keer de verkeersberichten èn de krant!