29 januari 2007

Koek en zopie

De rivier die door Eskilstuna stroomt heet de Eskilstuna rivier. De bedenker van deze naam heeft waarschijnlijk nooit een prijs voor originaliteit in de wacht gesleept. Enfin, Eskilstuna ån zoals de Zweedse benaming luidt verbindt de twee meren Hjälmaren en Mälaren met elkaar. Waarom we hier over schrijven? Wel, een leerzaam stukje aardrijkskunde is nooit weg. En Ingrid heeft ooit in haar schoolgaande jaren geografie gestudeerd!
Maar alle gekheid op een stokje, de licht stromende rivier is sinds deze week volledig dicht, dat wil zeggen: dichtgevroren. Op tijd van een paar dagen was het gebeurd en nu ligt een behoorlijke laag ijs op het water. Nee, nog niet dik genoeg om erover heen te schaatsen of te fietsen, maar dat komt nog wel als de vorstperiode aanhoudt.
De kleinere meren zijn wèl schaatsgereed, alhoewel je je een weg moet banen door een lekkere laag sneeuw. Een Elfstedentocht hebben we hier niet, de steden liggen te ver uit elkaar. Daarvoor in de plaats kun je met je glij-ijzers verder dan de horizon. Het allermooiste: je hoeft niet te klunen. Vergeet je koek en zopie niet!