12 januari 2007

Tjugonde dag Knut

Julgransplunderingen, dat doe je op tjugonde dag Knut. Een oude Zweedse traditie: we plunderen de Kerstboom op de 'twintigste' Kerstdag. De betreffende dag, 13 januari, is tevens de naamdag van alle mensen die Knut heten. Alle Kerst de deur uit!
Het zal een beetje kaal worden in huis, zonder al die gezellige lichtjes en kerststukjes. Maar ook tijd voor iets anders, zoals die meeverhuisde, veel te moderne keukentafel met dito stoelen. Zoiets past niet in ons oude huis en al helemaal niet in onze keuken.
Liefst hebben we een antieke klaptafel (slagbord) met bijbehorende stoelen. Helaas blijken de lokale antiquairs arme mensen te zijn, die graag willen dat wij de komende tien jaren hun levensonderhoud betalen. Tenminste, dat denk je als je hun torenhoge prijzen hoort.
Gelukkig is er Internet en na enig speurwerk vinden we in een voorstad van Stockholm een mooie tafel voor een dragelijke prijs. Een paar daagjes later hebben we mazzel met de stoelen en kunnen we vier fraaie, authentieke exemplaren op de kop tikken. Erg grappig zijn de sierlijke rugleuningen, zie foto. Onze keuken is in één klap een stuk gezelliger. Wanneer de portemonnee het toelaat gaan we op zoek naar bijpassende kastdeurtjes voor het keukenblok. Een andere wens is een granieten aanrechtblad.
Sponsoren en donateurs, kunnen jullie op zeer korte termijn contact met ons opnemen??!