29 juni 2008

Ereprijzen

Oor-ver-do-vend, horen en zien vergaan. We zijn te gast in Julita op de kennel waar Àhkkà en Matsi vandaan komen. Eigenaresse Susanne heeft een familietreffen (voor Västgötaspetsen wel te verstaan) georganiseerd en samen met nog zo´n 15 personen zijn we te gast. De keffers hebben er duidelijk zin in en houden een wedstrijd wie het hardst en het langst kan blaffen. Wij mensen staan wat versuft erbij en iemand verzucht dat hij graag een stel oordoppen had gehad. De brede grijns erachteraan spreekt boekdelen, want het is mega gespetslig ehhhh gezellig. En wie zien we daar? Jawel, daar is Carmen, de fotomodelzus van Àhkkà en Matsi! Helemaal komen overhuppelen uit Zwitserland! Kijk naar de familiereünie op de foto bovenaan.
Nu is het tijd voor het serieuze deel. De aanwezige kwispelaars worden ingedeeld in reuen en teefjes en vervolgens in de categorie puppies, junioren, volwassen honden en senioren. Rondje lopen, mooi staan voor de jury, strenge blikken en lovende woorden met al dan niet de hoofdprijs. Als laatste zijn de volwassen teefjes aan de beurt. Spannend! De jury heeft het er moeilijk mee, maar dan komt de uitslag: eerste plaats voor zus Carmen, op drie met vette stip Àhhkà en een prachtige vierde plaats voor Matsi. Hoerrrrraaaaaaaaaa, applausssssssssss! De overige deelnemers hebben het nakijken. Àhkkà valt extra in de prijzen want kenneleigenaresse Susanne vindt haar zó mooi dat ze haar wil meenemen naar een grote hondententoonstelling. Wij zijn uiterst verrast, vereerd zelfs. Maar de grootste eer is voor onze Àhk!
En dan is het feest. De riemen worden losgemaakt en 25 uitgelaten wildebrassen stuiven over het grote grasveld. Sniffen, blaffen, pootje lichten, botknabbelen, rennen, dorst lessen en weer van voor af aan. Onze kleine dametjes weten met moeite de 'geïnteresseerde' mannen van het lijf te houden. Nee, ze zijn duidelijk nog niet toe aan een relatie.
Ingrid wil op de foto met de moeder van onze twee, met de sprekende naam Åskmoln (donderwolk). Haar 'koos'naam is Råttan, de rat. Een ondeugd dus, net als haar keinders. Maar even goed: een ontzettend lieve knuffelaar! Zie hiernaast.