26 mei 2007

Overstroming bij Eriksberg

Het zijn geen toestanden zoals in Borgharen en Itteren. Evenmin hoefden we een reddingsboot aan te schaffen of een crisiscentrum in te richten. Maar toch: in het bos bij ons achter, werden we de voorbije dagen geconfronteerd met een heuse mini-overstroming.
Door het bos stroomt een beek, ongeveer twee meter breed, en deze was buiten zijn oevers getreden. Regen van betekenis was niet gevallen en het was even gissen naar de reden van dat gestegen waterpeil. Cas trok de stoute laarzen aan en ging op onderzoek uit, stroomafwaarts en plons-plons door het natte bos. Al gauw werd de oorzaak ontdekt: een stel onverlaten had midden in de beek een behoorlijk bouwwerk neergezet. Illegaal en zonder bouwvergunning, je moet maar lef hebben.
Maarrrr, mooi om naar te kijken, zo’n stevige beverburcht!
In onze omgeving zit behoorlijk wat familie van Ed & Willem uit de Fabeltjeskrant. Bouwen kunnen ze, zonder weerga. Alleen de plek was iets minder mooi gekozen, althans voor ons. Het is een beetje zielig voor onze bomenknagers maar de dam moet helaas weg, zodat het water gestaag kan stromen en de bosgrond wederom droog is.