04 mei 2007

Vakantiegeld

Opa Leo Penders zei altijd: ”Van alle talen die er zijn is er maar één belangrijk: betalen!” Een eeuwigdurende wijsheid die staat als een huis en daarom nu een kleine verhandeling over ons geld.
De Zweedse munteenheid is de kroon, verdeeld in 100 öre maar die öres verdwijnen stilaan uit het betalingsverkeer. Eén kroon is ongeveer 0,10 euro. De munten zijn 1 kroon, 5 kronen, 10 kronen en (nog) 50 öre. Papieren geld is 20 kronen (afbeelding Selma Lagerlöff), 50 kronen, 100 kronen (afbeelding Carl van Linné), 500 kronen en 1000 kronen. Bankbiljetten vanaf 100 kronen moeten voorzien zijn van een zilveren strook. Zoniet dan heb je te maken met ongeldig ´oud geld´, niet accepteren dus! Zie verder de links voor meer (engelstalige) informatie van Sverige Riksbank.

Reeds sedert het prille begin van de tachtiger jaren kun je in Zweden overal geld uit de muur halen. In grotere steden is altijd wel een automaat in de buurt, in de kleinere plaatsen is het soms even zoeken. Mocht je helemaal geen pinmasjien ontdekken, geen nood: ga naar een kruidenier of tankstation en vraag of je een bedragje kunt pinnen. Kost meestal nix. Ga je boodschappen doen? Vraag bij de kassa of je wat meer kunt pinnen, dan heb je altijd contanten achter de hand.

Goed nieuws voor de kunststof liefhebbers: betalen met plastic geld is voor elke Zweed een ongelooflijk alledaagse bezigheid. In veel gevallen kun je terecht met een pincode doch het komt ook voor dat je je moet legitimeren met je leg, je legitimatie dus. Ga je shoppen, neem dan voor de zekerheid een paspoort, rijbewijs of zoiets mee. Ook in verreweg de meeste restaurants kun je terecht met je kaartje. De (onbemande) tankstations moedigen je aan te tanken met je pas hetgeen je terug ziet in een leuke korting op de literprijs.

Een stiekeme tip voor het geval je je auto parkeert op een betaald parkeren plek (geldt zo´n beetje in het hele land, behalve in de 3 grootste steden): de meeste controleurs kijken niet zo nauw als ze een auto met buitenlands kenteken zien, dus eehhhhh….!