29 mei 2007

Rondreizen en kamperen

Nog enige weekjes slapen en dan beginnen de zomervakanties. Erop uit met de caravan of de tent. Of wellicht huur je ter plekke een sommarstuga. Kamperen in Zweden is stukken goedkoper dan elders in Europa. De duurste campings zijn gelegen aan de Zweedse westkust. Meer naar het noorden of landinwaarts wordt het soms absurd goedkoop! Hier enige tips waar je zoal naar toe kunt gaan. Via de links kun je verder klikken naar meer informatie: wees niet bang dat je verdwaalt in de Zweedse taal want alle sites bieden informatie in het engels of zelfs duits. Laat je muis en vooral je ogen maar eens lekker gaan....
Småland
In het zuiden van het land ligt Småland, vooral bekend door zijn bossen, meren en de verhalen van Astrid Lindgren. Leuke plekken om te bezoeken zijn de plaats Eksjö en Katthult (hier werd de serie Emil opgenomen). Vind je het leuk naar toeristen te kijken, ga dan naar Gränna aan het grote meer Vättern. Hier kun je oversteken naar het 15km lange eiland Visingsö. Erg leuk. Neem vooral je fiets mee!
Öland
Öland is een eiland voor de zuidoost kust en is makkelijk bereikbaar via een brug met een enorme, hoge overspanning. Bovenop de brug heb je een weergaloos uitzicht. Öland is bekend vanwege zijn heidevelden, bijvoorbeeld Alvaret, met vele zeldzame planten en bloemen. Ga vooral naar de Ölandse noordoost kust, met kilometers lang prachtig zandstrand. Het strand loopt zeer geleidelijk af in het water, perfect voor kleinere kinderen. Wij verbleven ooit op de fantastische camping Böda Sand.
Bohuslän
Bohuslän is de streek boven de plaats Göteborg (westkust=Zweedse Riviera) en wordt gekenmerkt door zeer fraaie, afgesleten rotspartijen met een magnifieke lichtval, mini-fjordjes en knusse, gezellige visserdorpjes. Vooral Smögen en Kungshamn staan bij ons hoog op de favorietenlijst. Camping Solvik stal ooit onze harten, prachtig gelegen in een voormalige fjord.
Onder Stockholm
Zo´n 50km ten zuiden van Stockholm ligt het leuke plaatsje Trosa, waarover je al meer kon lezen hier op ons webblog. Op een nabijgelegen eiland (via brug bereikbaar) ligt camping Trosa.
Naar Lappland
Houd je van ABSOLUTE stilte en rust en maakt het niet uit dat je dan wat langer moet reizen? Dan moet je zeker naar het indrukwekkende, ontzagwekkende Lappland. Campings zien aldaar niet zo dik gezaaid als in het zuiden maar ze zijn er beslist, onder andere bij Stora Sjöfallet en nabij de plaats Jokkmokk. Ga vooral naar de 6000 jaar oude nederzetting Vuollerim en het Ájtte museum. De moeite waard!
Het eiland Gotland
Heb je nog enige tijd over, neem dan het pont naar kalkeiland Gotland, vooral in augustus de moeite waard vanwege de Medeltidsveckan (Middeleeuwse week). Je weet niet wat je ziet!

Heb je meer info nodig? Draal niet ons te mailen.