11 mei 2007

Moét je doen: Stockholm

Zwedens hoofdstad Stockholm is een geweldige stad, een absolute moet-je-doen voor iedereen. De stad is gebouwd op een aantal eilanden die door een grote hoeveelheid bruggen en tunnels met elkaar verbonden zijn. Het mooist is het oude centrum, Gamla Stan (de oude stad) geheten, met een wirwar van de meest schitterende straatjes, steegjes en doorkijkjes.





Hoe je er komt? Loop vanaf het centraal station via de Drottninggatan naar het gebouw van Sveriges Riksdag (parlementsgebouw), en dan schuin oversteken naar het koninklijk slot. Achter het paleis ligt Gamla Stan. Als je rond de middag komt (1215u om precies te zijn), dan kun je kijken naar de wisseling van de paleiswacht, inclusief alle pracht en praal, bazuingeschal en het nodige tromgeroffel.
Nog een leuke tip: meteen achter het slot ligt een klein museum ter nagedachtenis van zanger Cornelis Vreeswijk, in Zweden nog altijd een wereldberoemdheid van jawelste!
Slenteren, kijken, genieten, lekkere hapjes, kunst en antiek, allerlei boetiekjes, gezellige pleintjes, kinderkopjes, kleuren en geuren, vriendelijke mensen, etcetera, etcetera.Mocht je er nooit geweest zijn (foei...), dan weet je nu wat je te doen staat.
In de zomer is Stockholm op zijn mooist. Hieronder nog wat meer foto's en je weet het: aanklikken = uitvergroten !!